- Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükelleflere, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi.
- e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşan faturalar, GİB den izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla da düzenlenebilecektir.
- İlgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin müteakip hesap döneminin dördüncü ayı başından itibaren E-İrsaliye düzenlemeleri ve kayıtlı kullanıcılardan e-İrsaliye olarak almaları zorunluluğu, müteakip hesap döneminin yedinci ayı başı olarak değiştirildi.
- E-adisyon uygulaması zorunluluğu getiriliyor. e-Adisyon uygulamasına geçme zorunluluğu getirilecekleri geçiş hazırlıkları için en az 3 ay geçiş süresi vererek GİB belirleyecek
- Gelir İdaresi Başkanlığı, mali mühür üretimi ve satışı konusunda TÜBİTAK haricindeki başka kuruluşları da yetkilendirebilecektir.
- e-Belgelere İlişkin İptal/İtiraz, İhbar ve İhtarların 1 Mayıs 2021 tarihinden GİB bilgi işlem sistemine bildirilmesi zorunludur.
- e-Belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilen mükellefler, zorunluluklarının başlayacağı tarihe kadar e-Belge uygulamalarından yararlanma yöntemlerinden herhangi birini seçerek uygulamaya dahil olmamaları halinde “GİB Portal Yöntemine” göre kullanıcı hesabın re’sen tanımlamaya Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilendirildi.
509 No.lu VUK Tebliğinde değişiklik yapan 526 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 9 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/02/20210209-5.htm